Je plant-based strava módní trend, nebo nutná volba pro naši budoucnost?

trojuholnik-white-1.svg

Plant-based strava, pojem, se kterým se setkáváme téměř každý den nejen na sociálních sítích, ale také v běžném životě. Konzumace rostlinné stravy a vědomé vyhýbání se produktům živočišného původu je více než jen populárním trendem. Rostlinné stravování je udržitelný způsob života a zároveň cesta k silnému tělu a dobrému zdraví.

CO JE TO ROSTLINNÁ STRAVA?

Plant-based stravování je sice založeno na konzumaci rostlinné stravy, avšak to neznamená, že se zcela musíte vzdát masa či jiných živočišných produktů. Masu ani rybám se nemusíte vyhýbat úplně, avšak ve vašem jídelníčku by měly tvořit tu menší část. Základ stravování by měla tvořit zelenina, ovoce, potraviny z celozrnných obilovin, ale také luštěniny, ořechy, řasy, zrna a semena.

Samozřejmě, snažíme-li se stravovat zdravě, i v tomto případě se vyhýbáme polotovarům či jiným průmyslově zpracovaným potravinám.

Zdroj: Pexels.com

JE NÁŠ SOUČASNÝ ZPŮSOB ŽIVOTA UDRŽITELNÝ?

Pokud je řeč o skladbě potravin na našem talíři, to, co na něm budeme mít, neovlivňuje jen naše zdraví či tělo, ale má i přímý dopad na životní prostředí. Podívejme se společně na nějaká data, abychom pochopili vážnost této situace, která se mnohdy bagatelizuje či zlehčuje.

V současnosti se 77 % celosvětové zemědělské půdy využívá na chov dobytka (počítaje i pastviny a plochy na krmivo pro zvířata). Ale jen 37 % celosvětového příjmu bílkovin pochází z masa a mléčných výrobků.

Podíváme-li se však na to, jaký vliv má chov tohoto dobytka na životní prostředí, ohromí nás doslova alarmující data. Chov krav produkuje téměř stejné množství emisí jako celé Spojené státy americké.

Zdroj: in Data, 2019;  WWF, 2017; Poore and Nemcek, 2018; Our World in Data, 2019;  Our World in Data, 2019

Podíváme-li se na celosvětovou produkci metanu podle jednotlivých sektorů, zjistíme, že i v tomto případě je na nelichotivém prvním místě zemědělská půda využívána k chovu dobytka, a to s 32 %. Ropa a plyn jsou v těsném závěsu s 26 % a následují skládky s 21 %. O poslední procenta se dělí půda určená k pěstování rýže a těžba uhlí.

Zdroj: UNEP IMEO 2022 Report, ref. Saunois et. Al 2020

BUDOUCNOST JE V NAŠICH RUKÁCH

Přestože současná data nejsou pozitivní, je na nás, abychom učinili pár změn, které mohou přinést pozitivní účinek, nejen pro naše tělo, ale skutečně pro celý svět. Pokud hledáte důvod, proč se stravovat zdravěji a zaměřit se na rostlinné stravování, máme pro vás motivaci.

CO SE ZMĚNÍ, POKUD ZMĚNÍME SVÉ CHOVÁNÍ?

Zkusme se zamyslet nad scénářem, že by se do roku 2035 z celkové spotřeby bílkovin u 11 % změnil původ – z živočišných na rostlinné. Co by to znamenalo?

 

– zachránili bychom 50 miliard kuřat trpících a umírajících na jatkách

– ušetřili bychom 39 miliard kubických metrů vody (dost na zásobování Londýna na 40 let)

– snížili bychom spotřebu CO2 o 1 miliardu tun (roční emise Japonska)

Pokud bychom ušetřili ještě o 8 % živočišných bílkovin více, mělo by to na spotřebu CO2 stejný vliv jako dekarbonizace 95 % leteckého průmyslu.

Rostlinná strava je prokazatelným klíčem k udržitelnému potravinovému systému.

CO MŮŽETE UDĚLAT UŽ DNES? ZDRAVO JÍST!

K tomu, abyste snížili množství emisí či začali žít zdravěji, nepotřebujete od základů měnit svůj život. Zkuste dělat malé kroky směrem ke zdravějšímu tělu. Vyvážená, převážně rostlinná strava může být nejen zdravá a výživná, ale také velmi chutná.

Zdroj: Pexels.com

Zařaďte do svého jídelníčku tofu, které potěší nejen váš žaludek a tělo, ale také vaše svědomí. Například tofu značky Lunter má certifikaci zaručující energetickou úspornost při zpracování, šetření vyčerpatelných zdrojů, minimalizaci tvorby odpadů i ochranu životního prostředí. Samozřejmě, zachována je výživová hodnota a vyloučeno znehodnocení potravin.

Všechny produkty značky LUNTER jsou vyráběny z rostlinných surovin vypěstovaných bez použití GMO, tj. bez geneticky modifikovaných organismů. Díky tomu nesou označení GMO FREE udělené certifikační autoritou AgroCert a také certifikát Donau Soja, který zaručuje nejen lokálnost sójových bobů, regulované používání pesticidů, ale například i férové pracovní podmínky. Při koupi LUNTER produktů si můžete být jisti nejen kvalitou, ale také transparentním způsobem výroby.

Jedinou a poslední otázkou zůstává, co chutného dnes či zítra s LUNTER TOFU připravíte. Ale nezoufejte, velmi rádi vám pomůžeme i s tím. Inspirujte se našimi recepty. Tak dobrou chuť!

Zdroje:

  1. in Data, 2019; WWF, 2017; Poore and Němček, 2018; Naše světová data, 2019; Naše světová data, 2019
  2. Data by UN Food and Agricultural Organization (FAO) a World Bank Statistics.
  3. UNEP IMEO 2022 Report, ref. Saunois et. Al 2020
  4. BCG 2021

NOVINKY

Tipy a triky pro udržitelný život: 1.ČÁST: Udržitelná móda a ekologická kuchyně

NOVINKY

Tofu v arašídové omáčce 🥜 To si zamiluje každý z vás 👌🏻 @maruskaveg

NOVINKY

Smoky tortillas podle @bennycristo

Jídlo sladké, nebo slané,
já jsem tofu vychytané!

trojuholnik-white