Tofu není jen zdravé, tofu je i chutné. Na škole vaření se značkou Lunter se o tom přesvědčili novináři ze segmentů životního stylu a gastronomie.
Kromě nich se do zábavné i poučné lekce v Chefparade zapojili také propagátor rostlinného stravování a zpěvák Ben Cristovao a foodblogerka Terezie Guha, která stojí za projektem Terezka v kuchyni.
Chuť Texasu mezi předkrmem a dezertem
Jednotlivé položky tříchodového menu spojovalo Lunter tofu jako základní surovina.
Hvězdou plant-based Menu byl produkt Lunter tofu for Grilling Smoky BBQ – „Chuť Texasu“. Vycházel z něj hlavní chod s názvem Pulled Smoky BBQ tofu hot-dog doplněný vegan mayo, BBQ omáčkou, šalotkou, rajčetem, bazalkou, ledovým salátem, smaženou cibulkou, solí, pepřem, citronovou šťávou, balzamikovým octem a olivovým olejem.
Na fotografii: Pulled Smoky BBQ tofu hot-dog
Jednoduchá a rychlá příprava
Postup si samozřejmě můžete vyzkoušet i vy. Je to jednoduché a rychlé. Na pánvi do zlatova opečeme najemno nakrájenou cibuli. Následně přidáme SMOKY BBQ tofu, které natrháme na malé kousky na pánvi a opékáme dvě minuty. Přidáme BBQ omáčku, balzamikový ocet a citronovou šťávu, promícháme a opékáme za stálého míchání přibližně další tři až čtyři minuty.
Připravenou housku, případně rohlík, rozkrojíme zhruba v polovině tak, aby se části zcela neoddělily, ale mohly se krásně rozevřít. Vnitřek nejprve potřeme tofu majonézou, potom naskládáme listy ledového salátu. Na ně položíme opečené tofu a dva až tři plátky rajčete. Ozdobíme listy bazalky. Na závěr na talíři posypeme smaženou cibulkou.
Nenápadná a zároveň lahodná chuť
Předkrmem byly brusinkové a bylinkové paštikové kuličky s oříšky, přelité hruškovým chutney, a o dozvuk se postaral vanilkový mousse jako dezert. Samozřejmě, v obou případech také na bázi výrobků Lunter.
Na fotografii: Brusinkové a bylinkové paštikové kuličky s oříšky, přelité hruškovým chutney
Ukázka připomněla, že tofu si nezaslouží být opomíjeno v důsledku nezvyku, neznalosti nebo předsudků. Je cenově, ekologicky a nutričně příznivé a variabilní ve smyslu způsobu zpracování, dochucení i kombinování při vytváření jakéhokoli menu.
Na fotografii: Vanilkový mousse
Vzhledem k šíři sortimentu výrobků Lunter a jejich kvalitě je velkou chybou vnímat tofu jen jako efemérní hmotu na zaplnění žaludku při stravovacích omezeních zdravotního typu a cílených režimech ve formě různých diet.
Charakteristicky nenápadná a zároveň lahodná chuť tofu v původní nebo zpracované podobě je základem pro kulinářské kreace, které se vždy stávají novým originálem.
Přizpůsobivá konzistence a textura optimálně vychází vstříc nenáročným i složitějším receptům. Tofu vždy flexibilně vyhoví potřebám doprovodných ingrediencí při přípravě i dochucování, časovým možnostem v dané situaci a ladění konkrétní příležitosti.
Původ z podunajského regionu
Dobrou zprávou pro ekologicky smýšlející je, že k dispozici jsou produkty ze sójových bobů, které necestovaly přes půl zeměkoule. Spolehlivým lokalizujícím znamením je certifikát Donau Soja.
Stejnojmenná nezávislá nadnárodní nezisková organizace sdružuje 318 farmářů převážně z podunajské oblasti. Kontroluje a potvrzuje splnění přísných regulací Evropské unie, dodržení nejvyšších ekologických standardů a absenci genetické modifikace v pěstovatelských i zpracovatelských procesech.
Sójové výrobky od značky Lunter jsou bez výjimky lokální. Obsahují pouze sóju z našeho regionu a většinu tvoří sója od slovenských farmářů.
Kromě certifikátů se značka Lunter oprávněně může pochlubit i mnoha oceněními. Nejnověji je to honor „Volba spotřebitelů 2024“ za nejlepší novinku mezi rostlinnými produkty a k němu uznání odborné poroty z vítězných produktů ve všech 48 hodnocených kategoriích. Cenu získala nová produktová linie inspirovaná oceánem – SEAFOO.